Noordelijke gegevens – De perfecte indirecte blootstelling aan Bitcoin

Deze kerst was zeker een vrolijk kerstfeest voor de eigenaren van Bitcoin.

Hoewel puristen altijd zouden pleiten voor het direct bezitten van Bitcoin, is dit eenvoudigweg nog steeds niet mogelijk voor de meeste professionele investeerders en fondsbeheerders. Voor deze beleggers is een goed alternatief om de tijd te overbruggen totdat Bitcoin volledig mainstream is geworden, het investeren in beursgenoteerde bedrijven die profiteren van de stijging van de Bitcoin-prijs.

Een van de meest veelbelovende van deze bedrijven is Northern Data AG, genoteerd aan de Duitse beurs (XETRA: NB2, ISIN: DE000A0SMU87). Het aandeel biedt beide: opwaartse deelname als de Bitcoin-prijs omhoog gaat, maar ook sterke veerkracht tegen de neerwaartse kant vanwege een groot basisscenario, dat onafhankelijk is van de Bitcoin-prijs.

Het basispakket biedt al een aanzienlijk voordeel, onafhankelijk van de Bitcoin-prijs…

Northern Data heeft een grote kernactiviteit die relatief onafhankelijk is van de (soms volatiele) prijsbewegingen van Bitcoin zelf. Het bedrijf is goed op weg om ’s werelds toonaangevende provider voor high-performance computing (HPC) infrastructuur te worden. Op de signature site in Texas voeren verschillende blue-chip klanten zoals SBI, GMO en Block.one (ja, THE Block.one…) voornamelijk Bitcoin-mijnbouw uit. Op andere sites heeft Northern Data ook HPC-cliënten op het gebied van AI, wetenschappelijke modellering en andere – in het algemeen elk gebied dat een hoogintensieve, gespecialiseerde verwerking vereist.

Het belangrijkste is dat alle klanten vaste servicevergoedingen betalen aan Northern Data, en deze inkomsten zijn onafhankelijk van de ontwikkeling van het bedrijf van de klant – in het geval van hun Bitcoin-mijnbouwklanten is deze inkomsten onafhankelijk van de Bitcoin-prijsbewegingen. Met deze vaste basisinkomsten alleen al is het bedrijf van plan om in 2021 een omzet van 350 miljoen tot 400 miljoen euro en een EBITDA tussen 100 miljoen en 125 miljoen euro te realiseren. De waarde van de Noordelijke Data is dus slechts ongeveer 10 keer de EBITDA in 2021, aanzienlijk lager dan die van veel andere bedrijven.

…. En het voordeel van de stijgende Bitcoin-prijzen is de kers op de taart.

Terwijl Noordelijke Data, zoals gezegd, niet direct blootstaat aan de Bitcoin-mijnbouw zelf, bevatten de contracten met verschillende grote klanten wel op prestaties gebaseerde upsides, die natuurlijk gekoppeld zijn aan de Bitcoin-prijs. Merk op dat deze op prestatie gebaseerde voordelen nog niet zijn opgenomen in de richtlijnen van het bedrijf.

Bovendien haasten nieuwe klanten zich naar Noordelijke Data alsof er geen morgen is. Northern Data is de enige aanbieder van datacenters ter wereld die BTC-mijnbouwdiensten op een dergelijke schaal kan aanbieden. Alle bestaande klanten maken nu al gebruik van verschillende honderden megawattcapaciteiten elk. Als we alle klanten samen nemen, zou dit het grootste Bitcoin-mijncluster ter wereld moeten zijn. En de site van Northern Data in Texas kan op middellange termijn tot 3,6 Gigawatt (!) bedienen.

Veel voordelen

De meeste vergelijkbare bedrijven worden ongeveer 20 -30 maal de EBITDA gewaardeerd. Vanuit dit oogpunt kan het aandeel gemakkelijk verdubbelen en meer. En het bedrijf heeft verklaard dat de begeleiding nogal conservatief is, dus we verwachten dat deze in het eerste kwartaal van 2021 zal worden verhoogd. De Duitse investeringsbank Hauck & Aufhaeuser heeft een koersdoel op korte termijn gesteld van EUR 120/aandeel, de Amerikaanse investeringsbank Stifel van EUR 90/aandeel.

Disclaimer: De hier gepresenteerde informatie vormt geen beleggingsadvies of een aanbod om te investeren. De verklaringen, standpunten en meningen in dit artikel zijn uitsluitend die van de auteur/maatschappij en vertegenwoordigen niet die van Bitcoinist. Wij raden onze lezers ten zeerste aan om DYOR te raadplegen alvorens te investeren in een cryptocurrency, blockchain project of ICO, in het bijzonder die welke winst garanderen. Bovendien garandeert of impliceert Bitcoinist niet dat de gepubliceerde cryptocurrency’s of projecten legaal zijn op een specifieke locatie van de lezer. Het is de verantwoordelijkheid van de lezer om de wetten met betrekking tot cryptocurrency’s en ICO’s in zijn of haar land te kennen.